Entübe Ne Demek? Entübasyon İşlem Nasıl ve Neden Yapılır İşte Detaylar

Entübe ne demek? Entübe hasta nedir? Entübasyon hangi hastalıklarda uygulanır gibi tüm sorularınızın cevaplarını alabileceğiniz bilgiler. Yaşadığımız büyük bir salgın dönemi olan koranavirüs zamanında oldukça yaygınlaşan bir hastalık olan entübe tam olarak neyi ifade ediyor hangi kavramları içeriyor birlikte inceleyim.

Entübe Ne Demek? Entübe Hasta Nedir?

  • Entübe, “Solunum, nefes sıkıntısı çeken hastaların solunum yollarına, ağız veya burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi” işlemidir.
  • Entübe hasta, entübe işlemi uygulanmış hastadır.

Entübe yaygın olarak entübasyon ismi ile de kullanılır. Bu işlem solunum sorununun aşılması için endotrakeal tüp adı verilen bir cerrahi borunun solunum yollarından birine yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir.

Entübasyon işlemi hastanın kendisine yetecek oranda nefes alabilmesini sağlayacak hava sağlama cihazına bağlanabilmesi için uygulanır.

Entübasyon İşlemi Ne Zaman Yapılır?

Entübasyon işlemi genellikle hastanın kendi solunum yollarını koruyamadığı, herhangi bir yardım almadan kendi başına nefes alamadığı durumlarda yapılır. Bu durumlar aynı anda denk gelebileceği gibi ayrı ayrı olacak şekilde de denk gelebilir.

Entübasyon;

  • Anestezi veya sedasyon altında olan bireyler,
  • Ameliyat esnasında kendi nefes alamayacak düzeyde olan bireyler,
  • Şiddetli bir hastalık sürecinde olan bireyler,
  • Yaralanma sonucu vücuda gerekli olan oksijeni yardımsız sağlayamayacak olan bireyler için de kullanılır.

Entübasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

entübasyon nedir

Medical park sağlık hizmetleri bilgilerine göre entübasyon işlemi şu şekilde yapılmaktadır.

Entübasyonu gerçekleştirmeden önce hasta, anestezi ya da sedasyon altında olur. Bunun dışında hasta şiddetli hastalığından dolayı bilincini kaybetmişte olabilir. Bu durumlar hasta bireyin solunu yollarının daha rahat bir şekilde açılmasını sağlar. İşlemden önce hasta düz sırt üstü olacak şekilde yatırılır. İşlemi uygulayacak kişi hastanın ağzını nazik bir şekilde açarak ucunda ışık bulunan cihaz yardımı ile boğaza doğru ilerler. İşlem sırasında dile baskı uygulanır. Bunun sebebi ise dilin solunum yolunu kapatmamasıdır.

Tüp solunum yollarında doğru yere getirtildiğinde ilerleme durdurulur. Entübasyon tüpü olması gerektiği yere geldiğinde tüpün içinde bulunan küçük balonlu yapı açılır ve tüpün yeri sabit kalır. İşlemin doğru yapılıp yapılmadığı steteskopla hastanın akciğerleri dinlenerek tespit edilir. Akciğerden gelen solunum sesleri işlemin doğru yapıldığını ifade eder.

Entübasyon sonrasında hissedilen herhangi bir göğüs ağrısı, nefes darlığı, boğaz ağrısı, yüz şişmesi gibi durum yaşanması anında kaç gün geçmiş olursa olsun mutlaka sağlık görevlileri ile irtibata geçilmesi gerekilir.

Entübasyon Sırasında Beslenme

hasta verileriniz uzm sağlık solunum kanseri hastanın

Entübe edilen hastanın operasyonu sonrasında tüpün hemen çıkarılması planlanmış ise hasta için acil bir beslenme ihtiyacı duyulmaz. Bu şekil bir durumda tüp hastadan çıkarıldıktan sonra Uzm. Dr. nasıl önerirse hasta o şekilde normal bir şekilde beslenmeye başlayabilir.

Entübasyonun uzun süreceği zamanlarda ise hasta beslenme ihtiyacını gidermelidir. Bu zamanlarda damar yolu veya mideye yerleştirilen tüp ile beslenme gerçekleştirilir. Uzun süreli entübasyon işlemlerinde bu yöntemler normal beslenme ile benzerlik gösterir.

Entübe ne demek? Entübasyon nedir? kavramlarını sizler için kısa bir şekilde özetledik. Bilgileri sevdiklerinizle paylaşarak onlarında yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın