Gesi Bağları Sözleri: Eskimeyen Unutulmaz Türküler’den

Gesi bağları sözleri normalde 100 kıtadan fazla olarak belirtilmiş. Fakat araştırmalar sonucu bu kıtalardan henüz bir kısmına erişilmiş. Sözlerin yalnızca belirli kıtaları seslendirilerek türkü oluşturulmuş. Türkü de hüzün, acı, gurbet ve özlem teması işlenmiş. İşte meşhur dillerden düşmeyen 12 satırlık gesi bağları sözleri;

  • Gesi bağlarında dolanıyorum
  • Yitirdim yârimi, amman aranıyorum
  • Yitirdim yârimi, amman aranıyorum
  • Bir çift selamına güveniyorum
  • Gel otur yanıma hallarımı söyleyim
  • Halımdan bilmiyor ben o yari neyleyim
  • Gesi bağlarında üç top gülüm var
  • Hey Allah’tan korkmaz sana da bana ölüm var
  • Hey Allah’tan korkmaz sana bana ölüm var
  • Ölüm varsa bu dünyada zulüm var
  • Atma garip anam beni dağlar ardına
  • Kimseler yanmasın anam yansın derdime

Gesi Bağları Sözleri Kime Aittir?

Gesi bağları sözleri anonim bir türkü olması ile biliniyor. 1890 yılına kadar uzanan bir geçmişinin olduğu söyleniyor.

Gesi Bağları Türküsünün Sözlerini Kim Derlemiştir?

Trt Halk Müziği arşivinde kayıtlı bilgilere göre arşivde iki örneği bulunan gesi bağları türküsünün sözlerini ilk derleyen Ahmet Gazi Ayhan’dır. Ahmet Gazi Ayhan aynı zamanda türküyü notaya da alan isimdir. Muzaffer Sarıözen ise adeta efsaneleşmiş olan bu türküyü Ahmet Gazi Ayhan’dan derlemiştir.

gesi bagları

Türkünün iki varyantında da Ayhan düzenleme yaptığından aslında sözler ve usül aynı kalmıştır. Fakat türkünün birinci varyantı gerçek bir anonimlik göstermektedir. Türküde söz kısmı gereksiz süs ve abartılardan kaçınılmıştır. İkinci varyantı ise daha sanatkar süslü ve şehir kısmına hitap edecek şekildedir. Birinci içeriği daha iyi olan türkü günümüze kadar birçok sanatçı tarafından okunmuş ve yorumlanmıştır.

Gesi Bağları Türküsünün Tanıtılması

Gesi bağları türküsü ülkemiz çapında ilk kez saz üstadı olan Ahmet Gazi Ayhan tarafından tanıtılmıştır. Ayhan’ın eşi Yıldız Ayhan bu türküyü seslendirerek trt aracılığı ile de ülkeye duyurmuştur.

Türkü, Barış Manço tarafından da batı enstüramanları ile düzenlenerek seslendirilmiştir. Böylelikle Barış Mançonun’da en sevilen şarkıları arasına girmiştir. Gesi Bağları türküsü Barış Manço dışında günümüze kadar Nida Tüfekçi, Yıldız Ayhan, Müzeyyen Senar, Nebahat Yıldız, Hacer Buluş, Garbis Bakırcıyan, Refik Başaran, Nezahat Bayram, Udi Bogos ve Selda Bağcan gibi usta isimler tarafından da seslendirilerek tanınmıştır.

Meşhur türkümüz günümüzde hala Yunanistan’da dahi farklı versiyonları veya fon müziği ile Karamanlılar tarafından da söylenmektedir. Aynı zamanda Eylem Aktaş, Zara, Kubat, Elif Buse Doğan, Aleyna Tilki gibi günümüz sanatçıları da farklı yorumları ile şarkıyı seslendirmiştir.

Gesi Bağları Türküsü Hangi Yöreye Ait?

turku kayseri gesi anam türküler dolanıyorum

Gesi bağları türkü olarak Kayseri yöresine ait bir türküdür. Kayseri Gesi Melikgazi ilçesine bağlı bir mahalledir. Türkü Gesi’ye evlenip gelin giden bir kızın aile özlemi çeken hüzünlü hayatını ele almaktadır. Gesi ismi türküde bu yüzden ön plandadır. Bir Anadolu türküsü olarak da adlandırdığımız türkü Kayseri için büyük değer taşımaktadır. Belirli bir yörenin müzikal ve kültürel kimliğini yansıtan türküler içerisine adını yazdıran gesi bağları türküsü, popülerliği ve yüreklerde yarattığı etkisiyle tüm herkesin sevdiği bir türküdür.

Gesi Bağları Türküsü Hikayesi

Birçok Anadolu türkülerinin gerçek hikayelere bağlı olduğunu biliriz. Bu yüzden hikayesi Gesi bağlarından gelen türkünün konusu bizleri derinden etkileyebilir.

Günümüze kadar birçok ünlü isim tarafından seslendirilen, hepimizin çok severek dinlediği gesi bağları türküsünün dillere destan hikayesi şu şekildedir;

Kayseri’de yaşayan bir aile kızını Kayseri’nin ilçesi olan Gesi’ye gelin olarak verir. Gün geçtikçe ve kız ailesini görmek istedikçe zamanın ulaşım şartları nedeniyle kız ailesiyle bir türlü görüşemez. Annesine çok bağlı olan ve onu görmek isteyen kız, eşinin gamsız ve sorumsuz hareketleri dolayısıyla sıkıntılarını paylaşamaz. Eşinin annesi de kızı sevmez ve sürekli işkence çektirir. Kızcağız bu evde tüm sıkıntılarını içine atmak zorunda kalır.

Bir süre sonra çocukları olur. Çocuğu ile ilgilenirken her ne kadar teselli olsa da bu ona yetmez ve aile özlemi günden güne iyice artar. Ailesinden haber alamamakla birlikte özlemi de iyice derinleşen kıza bir gün bir haber gelir. Annesi vefat etmiştir. Haberi alır almaz yıkılan kız, kendisini Gesi bağlarının içine atar ve kendi kendine bu türküyü söyleyerek sürekli ağlar.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın