Ampute Nedir? Ampütasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Ampute nedir? Ampute insan vücudu ile ilgili bir uzvun bir kısmının işlevini yetirmesi halinde bir kısmının ya da tamamının kesilmesi anlamına gelir. Hastalık, kaza, yaralanma gibi pek çok sebepten dolayı ampute edilen uzvun kesilmesi mümkündür. Özellikle ameliyatlarda hayati önem taşıyan organları veya kişilerin yaşama hakkını sürdürebilmesi için gerekli olması durumunda çok önemli bir yeri bulunmaktadır.

Enfeksiyonun yayılmaması ve kan kaybı yaşanmaması adına ampute edilen organ kullanılamayacak halde olması sebebiyle vücuttan ayrılmak durumundadır.

Ampütasyon Belirtileri Nelerdir?

Dolaşım sorunlarının doğru zamanda tedavi edilememesi ile birlikte ortaya çıkan amputasyon işlemi süreci belirtileri çok yoğun olarak rahatsızlık hissettirebilir. Uzuv kaybına yol açan belirtileri ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Zayıflamış nabız
  • Geçmeyen enfeksiyon
  • Geçmeyen ağrı
  • Geçmeyen uyuşma
  • İyileşmeyen yaralar
amputasyon işlemi

Ampute İşlemi Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Ampute etmek hayati bir sebebi olması halinde vücutta bir uzvun tamamen ya da bir kısmının cerrahi işlemle kesilmesidir. Enfeksiyonun vücuda yayılması, doku ölümü veya donam gibi durumların yaşanması gibi pek çok sebeple bu işlemin gerçekleştirilmesi mümkündür.

Cerrahi işlem ile kesilen uzvun vücuttaki işlevini yitirmesi halinde yapılan bu işlem tamamen hayat kurtarmak amacıyla uygulanmaktadır.

Ampute Ne Kadar Zamanda İyileşir?

Uzvun işlevini kaybetmesi ile birlikte gerçekleştirilen ampütasyon iyileşme süreci yaranın ve cildin yapısına göre 3-4 hafta içerisinde kapanabilir. Yara görünümünün yavaş bir şekilde iyileşme göstermesiyle birlikte dokunun tamamen yenilenebilmesi için uzun bir süre gerekebilir.

İyileşme süreci dokunun tamamen kendini yenilemesi ile birlikte 1 ile 1.5 yıl arasında bir süreyi kapsayabilmektedir.

Amputasyon Sonrası Komplikasyonlar Nelerdir?

Pek çok farklı sebep ile meydana gelen uzvun işlevini kaybetme süreci amputasyon sonrası komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu durumun sebebi ise doğru bir bakım sürecinin gerçekleştirilememesi olarak kabul edilebilir.

Amputasyon sonrası komplikasyonlar enfeksiyon, yara üzerinde kanamalar, iyileşememe gibi pek çok sorunla kendisini gösterebilmektedir. Ağrı ve acı gibi pek çok etki ile ortaya çıkabilir.

Ampute Edilen Organlar İşlem Sonrası Ne Yapılır?

Enfeksiyon ve komplikasyonlara karşı koruma sağlanması gereken ampute edilen organlar mutlaka uygun şekilde pansuman yapılmalıdır. Kompresyon tedavisi ve kompresyon bandajıyla korunması ile birlikte iyileşme süreci de hızlanacaktır.

Bu işlem yapılan organlar için ödemin azaltılması ve alanın protez kullanımı için hazırlanması adına çok iyi korunmalıdır.

İşlem Sonrası Kalıcı Ağrı Olur Mu?

Özellikle işlem sonrası ağrı yaşanması ampute etkileri arasında kendisini gösterecektir. Ağrının giderilmesi için mutlaka uygun tedavinin yapılması ve enfeksiyona, ödeme karşı korunma sağlanması çok önemlidir.

Ampute etkileri arasında uzun süre yanma, karıncalanma ve kalıcı ağrılarda görülebilir.

Amputasyon Süreci Nasıl Devam Eder?

Ampute edilen kişiler işlem sonrası mutlaka doktor kontrolünde ve doktorların önerilerine en uygun şekilde hareket etmelidir. Günlük yaşantısına devam etmesi ve spor ile ilgili faaliyetlerde bulunması ampute edilen kişiler adına çok önemli bir adım olacaktır.

hastalık sonrasında hastanın uzvun kesilmesi ampütasyon sonrası işlemler

Ampute Sporcu Ne Demektir?

İşlevini yitirmiş bir uzvu cerrahi işlem ile kesilmiş kişilerin spor ile ilgilenmesi ve profesyonel anlamda oynaması halinde ampute sporcu olarak adlandırılır. Sporcu müsabakada olduğu sırada protez kullanamaz ve mutlaka doktor izni ile oynayabilme hakkına sahiptir.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın