Tokat’ın Neyi Meşhur? Gezilecek İllerden Tokat İçin Detaylı Gezi Rehberi

Tokat’ın neyi meşhur? Tokat’ın neyi ünlü? Meşhur yöresel yemekler ve gezi alanları. Tokat hakkında merak ettiğiniz meşhur yiyecekler ve meşhur alanlar sizler için derlediğimiz içeriğimizde mevcuttur. Yanıtlara göz gezdirerek Tokat ziyaretlerinizi daha verimli bir hale getirebilirsiniz.

Tokat’ın Neyi Meşhur? Tokat’ın Meşhur Gezilecek Yerler Listesi

Tokat tarih boyunca birçok farklı isim ile anılarak çeşitli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış bir ildir. Tarihi yapıları ile oldukça dikkat çeken Tokatta gezilecek yerler;

  • Tokat Saat Kulesi

tokatin nesi meşhur

Tokat’ın sembolik yapıtları arasına giren bu kule Behzat semtinde yer alır. Kule 1902 yılında yaptırılmıştır. Bekir Paşa ve Enver Bey tarafından 2.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. senesi anısına inşa ettirilmiştir. Kule Tokat’ın her noktasından kolaylıkla görülebilir. Kesme taştan yapılmıştır ve yüksekliği 33 metredir. Saat çaldığında sesi tüm şehir tarafından duyulmaktadır. Sizde bu tarihi kuleyi görüp fotoğraf karelerinize eklemek istiyorsanız Tokat ziyaretlerinizde merkezde bulunan Behzat semtine uğrayabilirsiniz.

  • Tokat Müzesi

Birçok arkeolojik eseri bünyesinde barındıran müze, Geç Kalkolitik Dönemden kalma Turhal Ulutepe kalıntıları, Hititlerin sarayına ait maşathöyük buluntularını da içerisinde sergilemektedir. Aynı zamanda Roma Dönemi’nden kalma süs eşyaları, toprak testiler, cam eserler, kandiller de sergiler ile sunulmaktadır. Geçmiş dönemlere ait eser ve kalıntılar dikkatinizi çekiyor ise daha birçok medeniyetten kalma esere ev sahipliği yapan Tokat Müzesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Tokat Kültür Evi

Camiikebir Sulusokak’ta yer alan kültür evi benzersiz süslemeleri ile muazzam bir eserdir. Ahşap çatılı ve iki katlı olan ev Osmanlı Konağıdır. Türk mimarisinin neredeyse 900 yıllık sürdürdüğü özel bir yapıdır. Ziyaretiniz esnasında Tokat’ın çeşme kültürünü yansıtan çeşme ve şadırvan ile karşılaşabileceğiniz gibi dönemin yaşantısını örnekleyen mobilyalar ve aksesuarlarla da karşılaşabilirsiniz.

  • Taşhan

Tokat ilinin meşhur hanlarından olan Taşhan, Anadolu’da Osmanlı’dan kalma olan en büyük hanlardan biridir. Güzelliği ile dikkat çeken han, 1626-1632 yıllarında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlamalı, iki katlı ve geniş avluludur. Handa çok uzun süredir esnaflar ve zanaatkarlar yer almaktadır. Bakırcılar, antikacılarla dolu, alışveriş yapmanız için uygun bir alan olan hanın çevresinde keyifli vakitlerde geçirebilirsiniz.

  • Ballıca Mağarası

Tokat ziyaretlerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de Ballıca mağarasıdır. Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunur. Dünyadaki en büyük mağaralar listesinde yer alır. 1995 yılından beri ziyarete açık olan bu mağara her yıl binlerce turisti ağırlar. 5 kat ve 8 salondan oluşur. Yeni salon, mantarlı salon, büyük damlataş salonları ile dikkat çekiyor. Sütunlar, travertenler ve dev kolonlarla dolu mağaranın astım rahatsızlığına da iyi geldiği söyleniyor. Esrarengiz bir mağara yolculuğu için sizde gezilecek yerler listenize burayı ekleyebilirsiniz.

  • Kaplıcalar

Tokat ziyaretlerinizden meşhur kaplıcaları ziyaret etmeden dönmeniz hiçte iyi olmaz bu yüzden Tokat’ta bulunan bu meşhur iki kaplıcadan birini bile olsa mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Sulusaray Kaplıcaları: Çevre illerden de ziyaretçi alan kaplıcanın sodyum klorür, sülfat, bikarbonat barındıran suları ile cilt, nevralji ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Tesis ve konaklama yerleri de mevcut olan bu kaplıca bölgesinde yeme, içme ihtiyaçlarınızı da giderebilir, kampta kurabilirsiniz.

Reşadiye Kaplıcaları: Kaplıcada bulunan suyun sıcaklığı 48-52 derece civarındadır. Su, gazsız, kokusuz, renksiz ve berrak şekildedir. Magnezyum, potasyum ve sodyum açısından zengindir. Kronik bel ağrısı, stres bozukluğu, romatizma gibi rahatsızlıklara sahipseniz Reşadiye kaplıcalarına uğrayıp şifalı sulardan yararlanabilirsiniz.

Tüm bu meşhur gezi alanları dışında Tokat’a gelmişken Tokat yaylalarında doğayla iç içe bir şekilde vakit geçirebilir, Almus baraj gölünde de huzurlu anlar yaşayabilirsiniz.

Tokat’ın Meşhur Yemekleri

videoları bilgileri haberler yöresel yemekleri tarifleri

Tokat’a yolunuz düştüğünde orada bulunan restoran ve kafelerde tadıp beğendiğiniz, Tokat’ın meşhur ve yöresel yemeklerini tarifleri ile birlikte sizler için hazırladık.

Tokat’ın nesi meşhur? sorusuna yanıt olacak, Tokat’ın meşhur yemekleri ve tarifleri;

  • Tokat kebabı: Tokat kebabını diğer tüm kebaplardan ayıran en büyük özelliği dikey şişlerde, kendine özel fırında, en üst kısımda kuyruk yağı olacak şekilde pişirilmesidir. Bunun amacı kuyruk yağının en üst kısımdan altlara kadar tüm malzemeleri kaplamasını sağlamaktır. Kebabı Tokatta merkezde bulunan İşeri Restoran’da yiyebilir beğendiğinizde ise evde tarifi ile kendinizde deneyebilirsiniz.

Tokat Kebabı nasıl yapılır tarife git;

  • Bakla dolması: Tokat’ın meşhur en lezzetli yemeklerinden olan bakla dolması, sarmanın bakla ile birleşimini andırır. Kıyma, bulgur veya pirinç harcından biri bakla içi ile birleştirilerek sarılır. Mantı görünümü ile sarılan yapraklar farklı bir sunumu da ortaya çıkarır. Farklı lezzet arayanlar için oldukça iyi bir alternatif olan bakla dolmasını dilerseniz Tokat ziyaretleriniz de Pirhan Restaurant’ta tadabilirsiniz. 

Tokat usulü bakla dolması tarifi videoları;

  • Bat: Tokat yöresinde görülebilecek olan en ilginç lezzetler arasındaki bat yemeği, yeniliş tarzı ile de farklılık gösterir. Çorba gibi sulu bir kıvama sahip yemek Tokat’ın neyi meşhur dendiğinde akla ilk gelen tokat yaprağı ile batırılarak yenir. 

Bat yemeği nasıl yapılır? İşte tarifi;

Malzeme bilgileri; 1 çay bardağı ince bulgur, 1 su bardağı yeşil mercimek, kuru soğan, maydanoz, yeşil soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, limon suyu, nar ekşisi, tuz.

Dereotu, kuru reyhan gibi malzemeler eklenebilir.

Videolu tarife git;

  • Yoğurtmaç: Turhal ilçesine has çörek veya ekmek diye adlandırılan yiyecek, yoğurma ve katlama kavramlarından dolayı bu ismi almıştır. Tokat’ta tüm fırınlarda mutlaka bulunan bu lezzetli hamur işi ürünü haşhaş, ceviz ve fındıklı olarak yapılmaktadır.

Yoğurtmaç un, maya tuz ve su ile yapılmaktadır. Yoğurma kabı içerisine un,maya ve tuz alınarak karıştırılıp güzelce yoğurulur. 15 -20 dakika mayalanmaya bırakılır. Ardından hamur 3 ya da 4 parçaya ayrılır ve oklava ile küçük boyutlarda açılır. Elle kenarlarından açarak büyütülür. Bir tarafta eritilen tereyağı ile haşhaş ceviz veya fındık karıştırılarak sürülür ve hamur katlanır. Her kat için bu işlem tekrarlanır. Sonra hamur tekrar yuvarlanıp 10-15 dakika boyunca dinlendirilmeye bırakılır. Yağlı kağıt üzerine alınan hamur el ile yassı şekillere getirilerek tepsiye yayılır. Önceden ısıtılmış fırında üzerine kızarıncaya kadar pişirilir.

Link ile tarife git.

  • Somon: Tokat’ta somon normal pembe somonlardan farklı olarak Almus barajında yetişen beyaz etli bir balıktır. Balık menülerini sevenlerin mutlaka denemesi gereken bu lezzeti Tokat Öğretmenevi restoranında tatmanız tavsiye edilir.

Tokat’ın yöresel ve meşhur yemekleri dışında yöresel meyvesi olan kuşburnunu da unutmamak gerekir. Kuşburnu ile yapılan muhteşem çay ve marmelatları da Tokat ziyaretlerinizde mutlaka tadarak sevdiklerinize de hediye etmek için tercih edin.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın