Vombat Nasıl Bir Hayvandır? En İlginç Özelliğini Duyunca Çok Şaşıracaksınız!

Ai ile Özetle

Vombat Vombatidae familyasından bir hayvandır. Ağırlıklı olarak Avustralya keselilerinin üç büyük karasal hayvan çeşidinden herhangi bir tanesidir. Dağ sıçanları gibi vombatlar da son derece iri yapılı olup, küçük gözleri ve kısa kulakları olan hatta nerede ise hiç kuyruğu olmayan yuvacılardır. Lakin vombatlar dağ sıçanlarından çok daha büyüktür ve de 80 ile 120 cm uzunlukları vardır. Genellikle vombatlar gececi ve tamamen otçul olan hayvan türleri olup sürekli olarak ot yerler. Avustralya’da yaşayan ağır gövdeli hayvan olarak bilinir.

Vombatlar çiftçiler tarafınca zararlı hayvan olarak kabul edilirler zira ekili tarlalarda ve de meralarda toprağı kazar ve kendi yuvalarında tavşanlara ev sahipliği yaparlar. Bu da çiftçiler için hiç istenmeyen bir durumdur.

Vombat En Çok Nerede Yaygındır?

Sıradan bir vombat kel ve kalın koyu tüylü olup, çok sıradışı görünen bir burun kısmı vardır. Güneydoğu Avustralya’da olan Dividing Sıradağları boyunca engebeli arazilerin ormanlık kısımlarında, güneydoğu Queensland’den Yeni Güney Galler ve de Victoria’dan Güney Avustralya’ya, Tazmanya’ya kadar yaygın hayvan türleridir.

vombatlar

Ülkemizde ise pek bilinmez ve görülmezler. Tarihsel dönemlerde cüce formları Bass Boğazı’nda yer alan küçük adalarda yaşıyordu, lakin otlayan sığırlar tarafınca hayat alanlarının tahrip edilmesi sebebi ile cüce formlarının ne yazık ki nesli tükenmiştir

Vombatların Özellikleri Nelerdir?

Tüylü burunlu olan vombatlar yani Lasiorhinus cinsi biraz daha farklıdır. 30 metre uzunluğunda büyük bir yeraltı yuvasının sonunda, birkaç vombat ile paylaştıkları çimenli bir yuva yaparlar.

İpeksi deriye ve de sivri kulaklara sahiptirler. Burunları tamamen tüylüdür. Çoğunluklu olarak Güney Avustralya’da, Nullarbor Ovası’ndan Batı Avustralya’nın güneydoğusuna değin uzanan yarı kurak yerlerde yaşarlar. Dışkısı kare şeklindedir.

avustralya'da yaşayan ağır gövdeli kısa bacaklı hayvan

Çok ender olarak Queensland ya da kuzey, tüylü burunlu vombat daha büyük olup kafatası kısımlarında biraz farklılık gösterirler. Bu türü ülkede yasa ile koruma altına alınmıştır. Nüfusun çoğu, sadece 60 ile 80 tanesinin kaldığı orta Queensland’daki Epping Ormanı Milli Parkı’nda yaşar.

Tüylü burunlu bu vombatların diğer iki popülasyonu ise 19. yüzyılın sonlarında ya da 20. yüzyılın başlarında nesli tükenmiş durumdadır. Bunlardan bir tanesi güneybatı Queensland’daki St. George yakınlarında, diğeriyse Yeni Güney Galler’deki Murray Nehri üzerindeki Deniliquin’dedir.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın