Ettehiyyatü Duası Okunuşunu ve Anlamını Hemen Öğrenin!

Ettehiyyatü duası bilinmesi gereken önemli dualardandır. Dua tahiyyat duası ismi ile de adlandırılır. Ettehiyyatü duası namazlar için büyük önem taşır. Hem sünnet hem farz olan tüm namazlarda oturma esnasında okunur. 2 rekatlı namazlarda 2.rekatta, 3 rekatlı namazlarda 2 ve 3. rekatta, 4 rekatli namazlarda ise 2. ve 4. rekatler içerisinde okunur. Dua namazı bitiren oturuşlarda Rabbena duaları ile birlikte okunmaktadır.

Kelime anlamı şehadet getirmek, tahiyyata oturmak, şahitlik istemek anlamlarına gelir. Hz. Muhammed (s.a.v.) Ettehiyyatü duasını Kurandan bir sure öğretircesine ashabına öğretmiştir.

Bizler için büyük önem taşıyan, Hanefi ve Şafii mezhebine göre farklı okunuşlara sahip Ettehiyyatü duasının okunuşuna yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Anlamı ile Ettehiyyatü Duası

ettehiyyatu okunuşu

Ettehiyyatü okunuşu: “Ettehiyyâtu lillâhi vessalevâtu vettayibât. Esselâmu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakâtuhu. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve Rasuluh.”

Arapça Yazılışı:

ettehiyyatu arapça yazılışı

Ettehiyyatü duasının arapça yazılışı;

Meali (Anlamı):

Duanın anlamını öğrenmek duayı hissedebilmemiz adına bizlere yardımcı olur. İşte peygamber efendimiz ve Allah arasında geçen bir konuşma olarak da adlandırabileceğimiz Ettehiyyatü duasının anlamı.

“Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.”

Şafii Mezhebine Göre Ettehiyyatü Duası Türkçe Okunuşu

Şâfiiler’in benimsemiş olduğu İbn Abbas (r.a) rivayetinde Ettehiyyatü Duası Türkçe okunuşu. şu şekildedir;

“Et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâhi es-selamü aleyke eyyühen-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü es-selamü aleyna ve ala ibadillah-is-salihine eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden resulullah.”

Meali (Anlamı):

Şafii mezhebine göre Ettehiyyatü duası meali; 

“Tahiyyatlar, bereketler, salavatlar ve güzel şeyler Allah’ındır Ey nebi! Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun. Bize salih kulların üzerine de selam olsun. Ben şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammed Allah’ın resulüdür.”

Ettehiyyatü Duası Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bazı tefsir kitaplarına göre Ettehiyyatü duasının ortaya çıkışı şu şekilde olmuştur. Resul-i Ekrem miraç gecesinde tahiyyat, tayyibat ve salavat sözcükleriyle Cenab-ı Hakk’a tazimde bulunmuştur. Cenab-ı Hak selam, rahmet ve berekat sözcükleriyle mukabele etmiştir. Resulullah gördüğü iltifat karşısında selamın tüm peygamberler, melekler ve insanlar üzerinde olmasını temenni etmiştir.  Bu durumun üzerine tüm melekler kelime-i şehadeti söylemiştir.

“Bütün dualar, senâlar, malî ve bedenî ibadetler, mülk, azamet Allah’a mahsustur.”

Yüce Allah şöyle mukâbele etti:

“Ey Peygamber! Selam sana. Allah’ın rahmet ve bereketi senin üzerine olsun.”

Hz. Muhammed (s.a.v.) şöylece yeniden söz aldı:

“Selam ve esenlik bize ve Allah’ın salih kullarının üzerine olsun.”

Ettehiyyatü Duasının Önemi Nedir?

Ettehiyyatü duası namazlarda okunması adına büyük önem taşır. Her ne kadar Kuran-ı Kerimde yer almasa da Peygamber efendimizin (s.a.v.) Ettehiyyatü ile ilgili hadisleri mevcuttur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Her iki rekâtta oturduğunuz zaman; “et-tehıyyâtü lillâhhi… deyin” şeklinde buyurur. (Müslim, Salât, 24; Ebû Dâvud, Salât, 122)

Peygamber efendimiz (s.a.v.) ile namazda olan Ashab-ı kiram önceden “Cebrâil’e, Mikâil’e, filancaya ve falancaya selâm olsun” diyorlardı. Fakat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) onlara dönerek tahiyyat duasını öğretmiştir. Her oturuşta tahiyyat duası okunduğunda bunun gökte ve yerde Allah’ın tüm salih kullarına isabet edeceğinin bilgisini vermiştir. (Buhârî, Ezân, 148.)

Peygamber efendimizin (s.a.v.) öğrettiği tahiyyat duası şu şekildedir;

“Et-Tehıyyâtü lillâhi ve’s-salavâtü ve’t-tayyibâtü, es-selâmü aleyke eyyüha’n- nebiyyü ve rahmetullâhi ve berekâtüh. es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhhammeden abdühû ve rasûlüh.” (Buhârî, 148, Müslim, Salât, 56, Ebû Dâvud, Salât, 12)

Namazlarda Ettehiyyatü Duası Okurken Şehadet Parmağını Kaldırmanın Hükmü

Namazlarda Hanefi mezhebine göre teşehhüdde (şehadet getirmek) “La ilahe” denildiği zaman sağ el baş parmak ile orta parmak halka yapılır. Şehadet parmağın kaldırılması ve “illallah” derken indirilmesi sünnettir. Bazı alimler bu durumu yapmak da zorlananların yapmamasını uygun görmüştür.

Şafi mezhebinde namaz esnasında teşehhüdde “illallah” denildiği an şehadet parmak kaldırılır. İlk teşehhüdde ayağa kalkıncaya kadar, son teşehhüdde ise selam verilinceye kadar o şekilde bırakılır.

suresi gün okunuşu son anlamı

Ettehiyyatü Duasının Faydaları

Ettehiyyatü duasının birçok fayda ve fazileti bulunur. Sadece namaz duası olarak görmeyip faziletlerinden de yararlanabileceğimiz duanın faydalarını sizler için listeledik.

  • Dua hayırla sonuçlanmasını istediğimiz işleri beklerken okunabilir.
  • Bereket rızkın artması için sık sık okunmalıdır.
  • İç sıkıntısı, huzursuzluk yaşadığınız anlarda ruhunuzu ferahlatır.
  • Uyku problemi yaşanan anlarda içimizin rahatlaması için okunur.
  • Üzüntü, keder ve sıkıntı anında okunduğunda ferahlık sağlar.
  • Mülk sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla okunur ve hayırlı olacağına inanılır.
  • Mutsuzluk ve yalnızlık anlarında okunduğunda sıkıntılarımızla başa çıkmamızı sağlar.

Ettehiyyatü Duası Abdestsiz Okunur Mu?

Ezberden okunan dualar için abdest gerekmemektedir. Bu yüzden ettehiyyatü duası abdestsiz okunabilmektedir. Abdest almanıza gerek kalmadan her yerde rahatlıkla bu birçok fazilete sahip duayı okuyarak içinizi ferahlatabilirsiniz.

Namazlarda Ettehiyyatü Duası Yerine Başka Bir Dua Okuyabilir Miyim?

Namazlarda ettahiyyatü duasının okunacağı kısımda başka bir duanın okunması alimler tarafından tavsiye edilmemektedir. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) “Namazda her oturuşta Ettehiyyatü Lillahi deyin.” Hadis-i şerifini de göz önüne aldığımız da namaz kılanlar için ettehiyyatü duasının mecburi ezberlenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Anlamı ile ettehiyyatü duası ve okunuşunu aktadırdık peki Ettehiyyatü duasını nasıl ezberleyebiliriz?

Öncelikle duayı birkaç kez okuyarak bilinç altımıza kodlamaya çalışabiliriz. Ardından duayı yazma yöntemi ile ezberlemeye çalışabiliriz. Beynimiz yazılan yazıları daha kalıcı tuttuğundan yapılan tekrarlamalar ile duaya hafızamızda yer açabiliriz. Duayı cümle cümle bölerek sesli tekrar etmeler sayesinde de ezberleyebiliriz. Sık sık edilen tekrarlar sayesinde dua mutlaka ezberlenmiş olacaktır.

Duanın sesli videolu dinletileri de ezberlemeyi kolaylaştıran etkenler arasına girer. Tekrar eden videolu anlatımları dinleyerek her gün bir sıra veya iki üç sıra olacak şekilde Ettehiyyatü duasını kolaylıkla ezberleyebilirsiniz.

İçeriği Sevdiklerinizle Paylaşın!

Yorum yapın